S. Suresh, pemanah negara yang layak bertanding di Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Mengimbas kenangan hidup suresh sewaktu dulu, bukan semua orang boleh bersabar dengan kesusahan dan bertahan untuk meneruskan kehidupan. Jika kekuatan mental lemah, Suresh mungkin tidak berada di tempat sekarang. Atlet kelahiran Kuala Ketil, Kedah, hidup sebagai orang kurang upaya (OKU) semenjak usia muda dan hidupnya yang penuh dengan ranjau berduri tidak pernah mematahkan semangat Suresh untuk mencipta nama di pentas dunia biar pun ia sesuatu yang tidak tidak pernah terbayang atau diimpikan.

S. Suresh kehilangan kaki kirinya pada usia 13 tahun berpunca dari terbabit dalam kemalangan lori yang dipandu ayahnya, Selvathamby. Beliau bergantung perjalanan hidup dengan kaki palsu malah ditimpa pelbagai kepayahan apabila ayahnya meninggalkan keluarga tanpa berita, sekaligus memaksa ibunya, Dewani Chandran menanggung keluarga dengan bekerja sebagai pekerja kilang demi menyara keluarga.

Suresh mula menceburi sukan memanah pada tahun 2012, hasil galakan bekas pemanah Paralimpik negara, T. Suresh yang melawatnya di kampung dan memaklumkan mengenai jurulatih , M. Puvaneswaran, yang juga pengurus pasukan memanah sukan Para Asean (APG) 2015 di Singapura yang ketika itu sedang mencari bakat baharu. Suresh ketika itu sedang menuntut di Institut Kemahiran Langkasuka, Gurun, Kedah.

Pada tahun itu juga beliau berjaya merangkul pingat perak pada Sukan Para Sukma 2012 walaupun tidak dapat berlatih secara sepenuh masa.

Pada tahun 2013, MSN telah memilihnya untuk menyertai skuad negara. Namun ketika itu beliau menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan selain terpaksa menyesuaikan diri dengan rutin latihan sepenuh masa dan keadaan persekitaran yang terlalu asing buatnya. Walaupun berdepan dugaan, beliau tetap berusaha untuk demi mencapai kejayaan didalam sukan memanah.

Tahun 2014 Suresh beraksi dalam APG di Myanmar dan 2017 di Kuala Lumpur, namun gagal menampilkan prestasi yang memberangsangkan. Skuad kebangsaan mengambil keputusan menghantar Suresh pulang untuk berlatih dengan pasukan negeri. Menurut Suresh, selepas kembali ke negeri keazaman untuk memburu kejayaan kembali meningkat dan dia pulang ke pangkuan skuad negara dengan kedudukan rangking pertama.

marzuki zakaria

Marzuki Zakaria

Pada tahun 2019, Suresh diberi sasaran meraih kedudukan dua teratas dalam kejohanan dunia bagi melayakan diri ke Tokyo 2020. Bagaimanapun , jurulatihnya  menyaksikan kekuatan mental yang beliau ada telah berjaya merangkul pingat emas pada Kejohanan Memanah Para Dunia 2019 di Hertogenbosch, Belanda dan membuktikan dia seorang pemanah berjiwa kental. Beliau mempamerkan prestasi cemerlang dengan menumpaskan wakil pilihan daripada Amerika Syarikat, Eric Bennett 7-3 pada aksi Final Recurve Individu Lelaki, sekaligus menempah tiket ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020 secara merit.

S. Suresh kini sedang menjalani latihan dibawah jagaan jurulatih Marzuki Zakaria di Kompleks Sukan Paralimpik, Kampung Pandan, Kuala Lumpur. Beliau berharap rakan pasukan yang lain dapat ikut sama ke Tokyo 2020 dimana masih ada kekosongan 2 tempat. Pada masa ini pasukan memanah para negara sedang meneruskan latihan untuk memburu tempat ke Sukan Olimpik 2020 yang dijadual akan berlangsung di Tokyo pada bulan Ogos 2021.