SELEPAS hampir lapan bulan tanpa sebarang kejohanan, kem memanah negara menyertai kejohanan simulasi yang diadakan di Padang Sintetik Majlis Sukan Negara (MSN) , Bukit Jalil semalam.

Kejohanan yang dianjurkan Bahagian Atlet MSN Bukit Jalil dengan kerjasama Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia tersebut merupakan inisiatif bagi menggantikan pembatalan kejohanan dalam dan luar negara akibat pada tahun ini akibat pendemik COVID-19.

Justeru, kejohanan itu mampu memberi persiapan terbaik kepada atlet negara untuk kembali mencari rentak semula dan merasai tekanan seperti dalam kejohanan sebenar.

Pemanah harapan negara, Khairul Anuar Mohamad berkata, kejohanan tersebut sedikit sebanyak membantunya dan rakan sepasukan untuk mendapatkan kembali momentum serta perasaan seperti dalam kejohanan sebenar.

“Saya akui kita juga sudah lama tidak menyertai kejohanan, jadi saingan simulasi seperti ini amat membantu kami untuk lebih fokus seperti berada bersaing pada kejohanan besar.

“Kejohanan simulasi ini juga dapat membantu saya memperbaiki teknik panahan sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Dalam pada itu, jurulatih negara, Lee Jae Hyung mengakui anak-anak buahnya jelas bersemangat menyertai kejohanan simulasi itu biarpun beraksi menentang rakan-rakan sepasukan.

Berita penuh: Kosmo Digital

 


Laporan berita telah disiarkan di laman seswang media massa. Ianya tidak semestinya pendirian NAAM.
This story has been reproduced from the media. It does not necessarily represent the position of NAAM.